THE FOOL

 

Articol Vice: https://www.vice.com/ro/article/g5p4yj/monumentul-care-a-adus-ploaia-in-tauseni-cluj

 

„The Fool“ este un scurtmetraj inspirat de Instalația Monumentală de la Tăușeni, Cluj a lui Alexandru Chira, un maestru al utopiei cum îi plăcea să se autodefinească. Lucrările de pe acest „Olimp“ Țărănesc, sunt o expresie artistică a năzuinței colective a satului pentru armonizarea om-natură, pământ ploaie.

Alexandru Chira scrie despre monument în cartea „Cuvinte pentru ochi“ : 

Am imaginat această instalație pentru rememorare unor evenimente ritualice și pentru reproiectarea lor într-o expresie sincretic artistică sau pur și simplu să devină o instalație pentru sugestionat proiecte.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=D9QghkjRoLc

 

Concept : Andrada Moruțan (24), Cinematography: Sebastian Văcăriuc (27), Designer: Andrada Moruțan, Actress: Paula Moldovan Sound Design: Marcus Designarelius (28) ,Edit & Graphics: Radu Ungureanu (24), Color Grading: Sebastian Văcăriuc, CGI &  VFX : Răzvan Dit , Assist: Stefan Aganencei (28), Mădălina Găceanu (25)

 

 

Idea din spatele „The Fool“ a pornit când Andrada Moruțan pregătea prima ei instalație contemporană, parte din expoziția colectivă „Cădere Liberă“ , la Le 6B în Paris, 2019. Conceptul s-a concretizat în după descoperirea instalației artistice a lui Alexandru Chira, de la Tăușeni și a început să ia formă de film după întâlnirea cu Sebastian Văcăriuc, DOP și producător în cadrul „Chamaeleo- Capturing Light“, ce a exprimat cinematografic conceptul.

 

„Ansamblul Monumental“ a lui Alexandru Chira poate fi interpretat că o călătorie prin viață“

Mersul apei prin individ simbolizează cunoaștere, vitalitate, dezvoltare. O dată e apă a pătruns în The Fool, acesta absoarbe toate conștiința colectivă acumulată în ,,Casă Pastorului sau a Îngerului“.

Dar, cu toate acestea pășește pe ,,Scară Semănătorului“ care se compune din 66 de trepte și constituie coloana vertebrală a ansamblului iar din punct de vedere geometric reprezintă axa de simetrie a acestuia.

Revenind la ansamblul monumental dintr-o largă perspectiva observăm, că pentru a ajunge la ,,Platoul de-semnelor spre cer“ se pot parcurge două drumuri.

Din cauza vastelor experiențe și informații pe care The Fool le-a preluat din memoria colectivă prin intermediul apei, acesta poate găși cu ușurință rază perfectă pentru a ajunge la ,,Oglindă pentru Semanator“ proiectată pentru toți cei care se consideră semănători, dar și pentru cei care așează mai presus Senanatorul Unic – pentru cei care care seamănă continuu în toate anotimpurile („cine seamănă se aseamănă“).

Această etapă, este poartă simbolică pentru teritoriul periodic al experimentării. 

The Fool experimentează sentimente, emoții încă neclare pentru el, care produc confuzie și nevoie de afirmare exterioară. 

În față ,,Icoanelor Senzoriale“ care sunt în formă celulei vieții, a hexagonului, intră în contact cu părerile exterioare ce provoacă stări de anxietate și neliniște lăuntrică de repetate ori.

Oglinzilor cu Memorie“ că omagiu a unei experiențe de profundă cunoaștere a sinelui, care este transpusă în infinit.

Acum, „Instalația Monumentală“ și casă memorială a lui Alexandru Chira sunt în grijă lui Ștefan Chira, singurul frate rămas în viată al artistului decedat. Ștefan a devenit „Păstorul“ moștenirii lui Alexandru Chira. Pe propriile forțe, el are grijă de instalație, că această să nu fie erodată de natură. De asemenea, acesta a recondiționat vechiul hambar, unde sunt acum expuse lucrările lui Alexandru Chira, rămase acasă.

 

 

 

 

Ai întrebări ? Contactează-ne!