Știai că peste 80% din conținutul din mediul online este video?

 Specialiștii în marketing online susțin că în anii următori textul sau imaginile vor constitui chiar mai puțin de 20% din totalul de materialele create și distribuite în mediul online. În schimb, conținutul de tip video precum clipurile de promovare, materialele video de prezentare, dar și spoturile video vor fi din ce în ce mai răspândite. 

Care sunt tendințele în mediul online ? 

  1.     Brand-urile se vor implica mai mult prin conectarea cu clienții

Tot mai mulți utilizatori de internet menționează în postările din mediul online companiile sau brand-urile cu care colaborează sau ale căror servicii și produse le folosesc. Acest lucru poate fi atât unul benefic, dar poate deveni și un minus foarte mare. Faptul că oamenii își împărtășesc părerea în mediul online îți poate face reclamă pozitivă, sau îți poate dăuna în cazul în care serviciile sau produsele livrate nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. 

 Multe companii sunt active pe platformele sociale și chiar oferă răspunsuri și asistentă personală clienților. Implicarea directă necesită resurse suplimentare, dar în același timp valoarea creată pentru utilizatori va crește foarte mult. 

  1.     Conținutul video va domina strategiile de conținut

Strategia de conținut este viziunea pe care companiile o conturează pentru a dezvolta modalități eficiente de creare a conținutului. Acestea modalități au rolul de a ajuta în atingerea anumitor obiective importante pentru firmă. Strategia de conținut cuprinde informații detaliate despre tipurile de conținut potrivite pentru atingerea obiectivelor stabilite, o planificare foarte amănunțită, dar și etapele fiecărui proces implicat în crearea, distribuirea și îmbunătățirea conținutului.   

Spoturile publicitare, clipurile de prezentare și alte tipuri de materiale video au devenit tot mai populare și importante atât pentru firmele mici cât și pentru brandurile internaționale. Ceea ce nu știu o mare parte dintre utilizatorii de internet este că platformele sociale încurajează conținutul de tip video. Astfel, postările cu conținut de tip text sau imagini nu vor mai fi prezentate unui număr foarte mare de utilizatori, în timp ce videoclipurile și spoturile video vor avea un impact mai mare în urma actualizării algoritmilor Google și ai platformelor sociale precum Facebook, Instagram etc. 

 Un exemplu bun în acest sens este conținutul video încărcat pe Facebook. O analiză simplă arată faptul că din ce în ce mai multe persoane interacționează cu acest tip de conținut prin comentarii, like-uri și distribuiri în comparație cu celelalte tipuri de conținut. 


  1.     Utilizatorii vor petrece tot mai mult timp pe dispozitive mobile

 Faptul că până în 2020 mai mult de jumătate dintre utilizatorii Facebook vor accesa platforma de pe mobil trebuie să-ți dea de gândit. Conținutul pe care îl încarci pe paginile de socializare, atât cel de tip text, imagine sau video trebuie să fie adaptat și pentru mobil. 

 În același timp, trebuie să ții cont de faptul că website-ul companiei tale trebuie să fie adaptat pentru diverse dimensiuni de ecran. Dacă nu ai încă un website responsive ar trebui să îl îmbunătățești cât mai repede, pentru că probabil pierzi o mare parte dintre potențialii cumpărători. 

 Astfel, atunci când vei crea materiale video ce vor fi utilizate în mediul online, ar trebui să ții cont de faptul că o mare parte din publicul tău țintă și posibilii tăi clienți îl vor viziona pe telefon. 85% din conținutul video de pe Facebook este vizionat fără sunet, lucru ce ar putea diminua mult mesajul pe care vrei să îl transmiți. Èšine cont de această statistică și adaptează-te la nevoile utilizatorilor.  Inserarea unei subtitrări poate fi una dintre soluții. 

  1.     Continutul creat de utilizatori va da incredere brandului

85% dintre oameni au încredere mai multă în conținutul creat de alți utilizatori decât în conținutul similar creat de brand-uri. Dacă te întrebi de ce se întâmplă acest lucru, răspunsul este unul simplu. Utilizatorii au încredere mai multă în alți oameni care deja au folosit un produs sau un serviciu și îl prezintă din experiență proprie.  

 Astfel, trebuie să fii atent la toate detaliile și să prezinți produsele și serviciile pe care le oferi cât mai natural. Dacă alegi să îți prezinți compania sau un produs prin intermediul unui videoclip de promovare, asigură-te că înainte să-l încarci pe internet acesta arată cât mai multe detalii și specificații despre firmă sau produsul tău, fără a induce în eroare audiența. 

Ce sunt clipurile de promovare – clipuri publicitare?

După cum ai observat, în ultimii ani materialele video au devenit o modalitate de exprimare tot mai eficientă în mediul online. 

         Un videoclip promoțional poate fi utilizat pentru a le prezenta clienților produsele și serviciile tale, dar acesta poate spune și povestea brandului tău. În funcție de ceea ce vrei să comunici, clipurile video pot lua diverse forme și pot transmite mesaje diferite. Motivul principal pentru care vrei să creezi un video promoțional este pentru a atrage clienți într-un mod cât mai eficient. Nu uita acest aspect atunci când creezi un plan pentru clipul ce urmează a fi realizat. 

         Clipurile publicitare  sunt concepute pentru a promova o afacere și pentru a pune produsele, serviciile și întreg brand-ul într-o lumina pozitivă. Acest lucru îi va determina pe oameni să aleagă compania ta, sau din contra, dacă ceea ce promovezi nu prezintă interers, utilizatorii vor alege un competitor. Deși acesta oferă aceleași servicii și produse, modul de prezentare ar putea face diferență. 

         În realizarea unui spot video trebuie să ții cont de faptul că majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să petreacă 10 sau 15 minute uitându-se la prezentarea unui produs. Inițial este important să le prezinți produsul ori serviciul în câteva secunde sau minute. Cu siguranță unii clienți vor avea nevoie de detalii, iar acestora le poți oferi un ghid complet, un ebook ori un video mai complex și detaliat.  

Trei motive să creezi conținut video:

  1.     Google încurajează conținutul video

 Videoclipurile cresc timpul petrecut de utilizatori pe site-ul tău, lucru foarte important pentru motoarele de căutare. Când un utilizator părăsește site-ul după câteva secunde apare un semnal de alarmă. Este posibil ca utilizatorul să nu fi găsit ceea ce are nevoie pe site-ul tău, sau informațiile prezentate să nu fie valoroase. Astfel, printr-un clip video poți face vizitatorii să petreacă mai mult timp pe website-ul tău, lucru ce va avea rezultate pozitive și pentru ranking-ul Google. 

  1.     Prin continut video poti comunica orice

 Cel mai simplu mod prin care poți promova un produs sau serviciu nou este crearea unui videoclip de prezentare. 98% dintre utilizatori spun că vizionează un clip de prezentare atunci când doresc să afle mai multe detalii despre un anumit serviciu ori produs. O strategie eficientă în sensul acesta este să creezi conținut video pe care să-l încarci chiar pe prima pagină a website-ului tău. Astfel, utilizatorul va ști încă de la început care este domeniul de activitate al firmei tale. 

 Cu siguranță un clip video de 60 de secunde încărcat pe Instagram va aduce mai multă valoare pentru clienții tăi decât una sau mai multe imagini în care încerci să descrii același lucru. 

  1.     Materialele video sunt mai distribuite în rețelele sociale

O mare parte dintre utilizatorii de internet petrec mult timp pe rețelele sociale, dar și pe platforme dedicate conținutului video. Astfel, YouTube este o sursă foarte bună de informare, și oferă o gamă largă de subiecte pe care le putem accesa. De asemenea, este mult mai ușor să exprimi o idee printr-un material video, de aceea multe platforme sociale s-au adaptat și încurajează acest tip de conținut.Oamenii vor să împărtășească idei, cunoștințe și păreri, de aceea vor distribui și vor arăta prietenilor ceea ce au descoperit. Statisticile arată că materialele video sunt mai distribuite în mediul online în comparație cu alte tipuri de conținut. 

    În funcție de profilul afacerii tale, dar și de ceea ce vrei să comunici trebuie să știi că poți opta pentru diverse tipuri de conținut. Fiecare dintre tipurile de conținut video pe care îl alegi va atrage un anumit public și este potrivit unui anumit segment de clienți sau utilizatori. Astfel, trebuie să știi cum să alegi sau să apelezi la specialiști pentru îndrumare atunci când dorești să te promovezi prin videoclipuri. În graficul următor sunt prezentate câteva dintre cele mai eficiente tipuri de conținut video:  

Unele dintre cele mai populare și utilizate tipuri de conținut video pe care le poți folosi pentru promovarea afacerii, pe lângă cele prezentate în graficul anterior, sunt următoarele:

  • Tutoriale
  • Interview-uri
  • Videoclipuri explicative
  • Recenzii de produse/servicii
  • Testimoniale
  • Vlog-uri
  • Webinarii
  • Studii de Caz
  • Animatii
  • After Movies
  •  Prezentari
  •  Clipuri Culturale
  •  Behind the Scenes

Vrei sa creezi conținut video? Ia legătura cu noi!

Contactează-ne

Hai sa vorbim, trimite-ne un e-mail si iti vom raspunde cat de curand posibil.