Am decis sa facem un articol pentru a arată etapele prin care trecem pentru realizarea unui portret.

În funcție de contextul în care va fi prezentată fotografia și de branding-ul pe care îl aveți in vedere alegem locația, fundalul și setup-ul de lumini. De asemenea, pentru ședințe foto mai elaborate,  putem colabora cu hair stylisti, make up artists și designeri vestimentari.

Deobicei, propunem realizarea a două ședințe foto: una de studio, din care rezultă imagini pe mai multe fundaluri și o ședință foto contextuală, care vă prezintă în mediul de lucru sau într-un spațiu care vă caracterizează. De aici, încercăm să creăm atmosfera potrivită pentru a vă pune in ipostaza corespunzătoare.

 

Haideți să vă spunem câte ceva și despre partea tehnică. Lucrăm cu Sony a7r III (rezoluție 7952 × 5304) și cu o gamă largă de obiective, preferatele noastre fiind: Sony- Zeiss 135 mm; Sony – Zeiss 55mm și 35mm, obiective cu un sharpness si bokeh deosebit.

Ați observat cu siguranță că uneori fotografiile ies în anumite zone prea luminate (arse) sau prea întunecate, dând un aspect nenatural. Acest lucru este din cauza expunerii. Expunerea corectă este dată de timpul de expunere in corelație cu diafragma, dar și de dynamic range, care e practic, intervalul de la cel mai luminos punct al imaginii, la cel mai întunecat. Ochiul uman este în continuare cel mai performant mecanism optic existent, de aceea, pentru a reda un aspect natural, trebuie sa apelăm la anumite trucuri.

Pentru un dynamic range mai bun, alegem să fotografiem RAW sau chiar HDR. Acesta înregistrează considerabil mai multă informație față de un JPG și oferă posibilitatea compensării expunerii în editare, însă inițial, imaginea are o estetică nenaturală ce trebuie ajustata.

În video-ul de mai jos puteți vedea cum poate fi manipulat un fișier raw în etapa de editare. Timpul de lucru poate varia intre 10 minute și câteva ore. 

 

Pentru perfecționarea fotografiilor este necesară și retușarea fotografiilor. Retușarea este de regulă un procedeu care se concentrează pe detaliile fine amplificate de claritatea și dimensiunea fotografiei: pielea lucioasa, coșuri, par electrizat sau fire albe. Aceste detalii pot fi ușor trecute cu vederea pe rețelele de socializare unde rezoluția este, de regulă, mica iar attention spanul utilizatorului redus. În schimb, daca imaginea este printată, cine știe cât va sta revista sau flyerul respectiv pe masă, ce imperfecțiuni temporare nu ați fi vrut să fie prezente? Dacă imaginea este montată pe un billboard, detaliile sunt amplificate de diferența de scală devenind mult mai vizibile decât sunt în realitate și necesită o anumită compensare prin editare. În video-ul de mai jos prezentăm în mare ce presupune procesul de retușare. Timpul de lucru variază între 10 minute și ore. 

 

Poate ați observat câteva diferențe între imaginea finală din program și cea de la Before and After. Asta, deoarece, de multe ori, este nevoie să revenim după un anumit timp asupra imaginilor, pentru a le vedea cu ochi proaspeți și obseva detalii noi.

Mai multe imagini retușate:

 

 

Sperăm că acum aveți o înțelegere mai bună asupra procesului foto din spatele unui portret. Dacă vă putem ajuta cu alte informații sau cu o programare, nu ezitați să ne contactacți!

Ai întrebări ? Contactează-ne!